Preporuke Zavoda za hitnu medicinsku pomoć

hitna pomoć NišVisoke temperature koje su ovih dana zadesile Srbiju ne pogoduju ni mlađim ni starijim osobama. Lekari ističu da je važno da se tropske vrućine shvate ozbiljno, jer mogu da uzrokuju naglu vrtoglavicu i glavobolju. Preporuka je da se pre izlaska iz kuće popije dosta tečnosti, a na ulici traži hlad.

Najbolja zaštita od visokih temperatura je, prema rečima načelnice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Nišu, dr Snežane Radivojević, svesti fizičku aktivnost na minimum. Značajno je, kako kaže, jesti sirovu a izbegavati kuvanu i masnu hranu i da obroci budu lagani, ali češći. Preporučuje konzumiranje mineralne vode i čajeva, a izbegavanje alkoholnih i energetskih pića.

Hitnoj službi se podjednako javljaju i zdravi i hronični pacijenti, i mladi i stari. Već 2 meseca unazad velike su gužve u večernjim satima, od 21h do ponoći. Anketirani građani Niša ističu da teško podnose tropske vrućine, da se trude da u kritično vreme ne izlaze napolje i da se raduju najavljenom zahlađenju.

Doktorka ističe da su u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć tokom dana, osim kolapsnih stanja kojih ima 10 do 15 dnevno, česte sportske povrede i da je zabeležen povećan broj saobraćajnih nezgoda. Ona zaključuje da iako na visinu spoljne temperature ne možemo da utičemo, možemo da joj se adekvatno prilagodimo, s obzirom na to da će u narednim danima temperature biti niže čak do 20 stepeni od trenutne.