Gradski zavod za javno zdravlje: Ove godine nije registrovan ni jedan slučaj virusa Zapadnog Nila

virus zapadnog nilaOve godine nije registrovan ni jedan slučaj obolelih od groznice Zapadnog Nila, ističu iz Gradskog zavoda za javno zdravlje. S obzirom na to da je prethodnih godina zabeleženo značajno manje obolelih u odnosu na 2013. godinu, ne bi trebalo očekivati da se situacija pogorša, mada je nezahvalno davati prognoze, napominje dr Ivana Begović-Lazarević, epidemiolog. Ona dodaje da je najbitnije da se zaštitimo od uboda komaraca i da sprečimo da uopšte dođe do infekcije.
2014. godine zabeleženo je 28 slučajeva obolelih od groznice Zapadnog Nila, a 2015. 27. 2013. godine, kada su registrovani prvi oboleli, zabeležen je 131 slučaj virusa zapadnog Nila. Ova groznica je blago virusno oboljenje, a kod 20 odsto inficiranih osoba dolazi do ispoljavanja blagih simptoma: glavobolja, povraćanje, mučnina, osip po telu, naročitu u predelu kože grudi, stomaka i leđa. Ti simptomi traju nekoliko dana i prođu bez ikakvih posledica, ističu stručnjaci.
Ukoliko primetimo neke od simptoma groznice Zapadnog Nila potrebno je javiti se svom lekaru, koji će proceniti da li je potrebno uputiti pacijenta na infektivnu kliniku radi daljih pregleda. Ipak, najblje je preventivno delovati.
Zavod za biocide i medicinsku ekologiju od aprila ove godine postavlja klopke na više od 200 loikacija. Ovog meseca, tačnije 25.07., virus Zapadnog Nila kod komaraca je izolovan na dve lokacije: u okolini Novog groblja i hale „Pionir“, kao i na Julinom brdu, ističu iz Zavoda.
Zavod sprovodi mere redukcije brojnosti komaraca na teritoriji celog Beograda po utvrđenom redosledu. „S obzirom na to da je Virus Zapadnog Nila otkriven na dve lokacije očekujemo da će se on pojaviti do kraja avgusta na još nekoliko lokacija, a Zavod će po dobijanju pozitivnih rezultata odmah organizovati vanredno suzbijanje i na tim lokacijama“, ističe biolog Ivan Aleksić.