Nevreme nanelo veliku štetu

munje-gromovi-oluja-nevreme-beograd-foto-dragana-udovicic-1462877872-902819Snažno nevreme sa gradom veličine teniske loptice, koje je trajalo desetak minuta, nanelo je veliku štetu Pančevcima, oštetivši krovove i vozila. Na društvenim mrežama pojavio se i snimak vrtloga, nalik na pijavicu, tzv. tromba. U četiri talasa od 18.30 i Beograd je zahvatilo jako nevreme praćeno pljuskom, olujnim vetrom i krupnim gradom. Iz Uprave za vanredne situacije intervenisali su na Autokomandi: sa krova zaglavljenog automobila skinuli su dve osobe, a jednu izvukli iz vozila.Srbija je pod uticajem toplog vazduha koji struji sa severa Afrike, iznad Mediterana se natapa vlagom. Radi se o sporo pokretnim oblacima koji dugo ostaju iznad iste teritirije i onda donose obilne padavine. Upravo takav oblak se oko 18 sati formirao južno od Beograda. Bio je visok preko 15 kilometara, zahvatio je glavni grad a zatim nastavio ka Pančevu i dalje ka Banatu.
U jednom naletu koji je trajao desetak minuta deo Pančeva pogodilo je snažno nevreme. Grad veličine teniske loptice naneo je veliku štetu – brojni krovovi i šoferšajbne na automobilima su oštećeni.
Procena štete biće ustanovljena tek sutra. Pančevci kažu da ne pamte da je ikada padao tako krupan grad.
Jako nevreme praćeno pljuskom s gradom koje je pogodilo Beograd posle 18.30 uzrokovalo je izlivanje vode iz kanalizacija i pad drveća, rečeno je večeras u Upravi za vanredne situacije u Beogradu.
Načelnik Uprave Rade Milošević rekao je agenciji Beta da se najviše vode izlilo u opštinama Palilula, delovima Zemunske opštine i avalskim naseljima, gde je padalo i drveće, što je omelo saobraćaj.
„Na delu Autokomande, jedno vozilo je ostalo zaglavljeno u vodi. Mi smo sa krova automobila skinuli dva sugrađanina, a jednog izvukli iz kola“, rekao je Milošević.
Meštani kažu da se sve dogodilo u par minuta, da su im kuće ostale bez krovova i da je sve letelo.
Na četiri-pet mesta u Beogradu nevreme je oborilo drveće koje nikoga nije ugrozilo, i koje je „Gradsko zelenilo“ brzo uklonilo.
„Poziv smo primili i od građanina koji žive kod Hipodroma, jer im je voda preplavila dvorište. Oni su nas zvali jer je pretilo da voda uđe u kuću, ali do toga na sreću nije došlo“, rekao je Milošević.