EU: Želimo ih napolje što pre

eu slikaZvaničnici EU saopštili su da žele odlazak Britanije iz Unije “što pre“, dodajući da ne treba da se čeka da Britanija dobije novog premijera.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc rekao je za “Gardijan“, da advokati iz EU rade na utvrđivanju da li je moguće na bilo koji način ubrzati britansko napuštanje EU. “Neverovatno je da je ceo kontinent postao talac zbog unutrašnjih sukoba kod Torijevaca“, rekao je Šulc.

Slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak, čija zemlja 1. jula preuzima šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom, izjavio je takođe da Britanija mora ubrzo da obavesti svoje partnere u Uniji kad planira da napusti taj blok. Lajčak je posle sastanka sa šefovima diplomatije članica EU u Luksemburgu rekao da je „preovlađujući osećaj među državama članicama da ne možemo da čekamo dok britanska Konzervativna stranka ne izabere novog predsednika“. Britanski premijer i lider Konzervativaca Dejvid Kameron najavio je da će do konferencije svoje stranke u oktobru podneti ostavku na mesto premijera britanske vlade, nakon što su građani njegove zemlje na jučerašnjem referendumu većinom glasova podržali odlazak iz EU.

Na pitanje novinara da li Brisel može da čeka do oktobra da Britanija obavesti Evropu o svojim namerama, Lajčak je odgovorio: „Ja to jednostavno ne mogu da zamislim. Nemamo taj luksuz da toliko čekamo.“ „Moramo da znamo na čemu smo. Moramo da budemo u mogućnosti da komuniciramo sa našim građanima“, naveo je Lajčak.

TV K::CN