Broj ubijenih u američkom gej klubu porastao na 50

Otac ubice Omara Martena (29), Mir Sadik rekao je da je njegov sin imao problem sa homoseksualcima i da stravičan zločin nije počinio zbog religije, prenosi NBC Njuz.

teroristaOvo nije imalo nikakve veze sa religijom. Bio sam prisutan kada se razbesneo pošto je video dvojicu muškaraca kako se ljube i mislim da je pre tako nešto imalo ključnu ulogu u pucnjavi. Mi se izvinjavamo zbog svega. Nismo ni sumnjali da je sposoban za ovakav čin. U šoku smo kao i svi drugi – objasnio je Sadik.

Ujedno, muškarac koji se javio na telefon registrovan na adresi na kojoj je Marten živeo, Mustava Abasin iako nije želeo da objasni odakle poznaje ubicu, rekao je da pomaže istražiteljima i ponovio da su svi u šoku i veoma tužni oko cele situacije, javlja NBC Njuz.

Na osnovu dokumenata sa Floride, Matren je imao dozvolu za vatreno oružje, ali i rad u obezbeđenju.

AFP: Ubica iz Orlanda bio nasilan mladić, pun predrasuda

Omar Matin bio je homofob, nasilan mladić pun predrasuda koji je tukao svoju bivšu ženu, prenosi AFP dodajući da je bio muslimanske vere, Amerikanac avganistanskog porekla i da je radio u obezbeđenju.

Matinovi rođaci tvrde da on nije bio preterano religiozan, ali da je mrzeo homoseksualce, kao i da je tukao svoju bivšu ženu.

Njegova bivša supruga, koja nije želela da joj se objavi ime iz bezbednosnih razloga, rekla je za „Vašington post“ da Matin nije bio „stabilna ličnost“.

Tukao me je. Samo bi došao kući i počeo da me bije jer veš nije bio opran ili nešto slično – kazala je ona.

Njeni roditelji su je izvukli iz tog braka koji se kasnije okončao razvodom.

Bivša supruga ga je opisala kao osobu koja je volela privatnost, kao i da nije posebno ispoljavao svoju veru.

Kako piše „Dejli bist“, Matin je dva puta bio pod istragom zbog mogućih veza sa ekstremistima – 2013. i 2014. godine – ali nikada nije krivično gonjen.

Vanredno stanje u Orlandu

Broj ubijenih u pucnjavi u gej noćnom klubu u Orlandu na Floridi porastao je na 50, izjavio je gradonačelnik Orlanda Badi Dajer. Broj povređenih se popeo na 53, javlja Rojters. Američka policija napad tretira kao „teroristički“ i ispituje da li je napadač, koji je ubijen, delovao sam. FBI saopštava da je moguće da je napadač imao sklonosti ka islamističkom ekstremizmu. Ovo je najteža masovna pucnjava u SAD po broju žrtava, navodi AFP.
Pročitajte još:
U pucnjavi koja se dogodila juče u gej noćnom klubu u Orlandu na Floridi poginulo je 50 osoba, a 53 su ranjene. Vlasti Floride proglasile su vanredno stanje u toj američkoj državi, a policija napad tretira kao „teroristički“ i ispituje da li je napadač, koji je ubijen, delovao sam.

terorista3

FBI saopštava da je moguće da je napadač imao sklonosti ka islamističkom ekstremizmu. Njegovo ime je bilo među mnogobrojnim na listi osoba koje ta služba prati zbog sumnje da su povezani sa terorističkim organizacijama. Ipak, oni su potvrdili da do sada nisu pronašli ništa što bi potvrdilo sumnju, prenosi CNN.

Ipak, strani mediji prenose još uvek nepotvrđene informacije pozivajući se na policijske izvore NBC Njuz da je Marten neposredno pred pucnjavu pozvao policiju i u razgovoru sa operaterom izrazio lojalnost Islamskoj državi. Prethodno je RT objavio izjavu američkog političara koji je objavio tu informaciju, ali su naglasili da nije moguće potvrditi istinitost navoda.

Policijska uprava Orlanda na svom Tviter nalogu uredno objavljuje nove informacije od značaja svim građanima SAD, ali još uvek nisu komentarisali, niti pomenuli pisanje medija.

Izvor: agencije

TV K::CN