Lekarska komora Srbije obeležava 115. godišnjicu

vesna jovanovicLekarska komora Srbije obeležava 115 godina postojanja. Iako je ova institucija dobila od države čitav niz poverenih poslova, direktorka LKS smatra da ima prostora da se poslovanje ove institucije proširi u skladu sa evropskim standardima. Vesna Jovanović ističe da je prioritet LKS izmena Zakona iz domena zdravstvene zaštite.
Lekarska komora Srbije osnovana je daleke 1901. godine, kada su u tom periodu osnivane i druge komore u evropskim zemljama. Ova institucija pre svega zastupa interese lekarstva, ali se trudi i da ga pozicionira kao elitu, u najboljem smislu te reči, kako ističe direktorka LKS, Vesna Jovanović, i teži ka tome da upravo predstavnici ove profesije budu ti koji će postavljati standarde dobrog ponašanja.
Lekarska komora Srbije je zastupala inetrese lekarstva sve do 1945. godine, kada su je tadašnje vlasti zabranile smatrajući je elitističkom organizacijom. Međutim 2006. godine ova institucija je reosnovana.
Obeležavanju 115. godišnjice LKS prisustvuju svi predsednici komora iz regiona, kao i predstavnici nekih evropskih komora. Direktorka LKS ističe da će se u narednom periodu raditi na unapređenju bilateralne saradnje. Već sledeće nedelje na poziv Savezne nemačke lekasrske komore delegacija LKS će prisustvovati njihovoj godišnjoj skupštini koja se održava u Hamburgu.