Konsultacije povodom formiranja Vlade

Tomislav NikolicPredsednik Srbije Tomislav Nikolić počeće konsultacije povodom formiranja Vlade Srbije, razgovorom sa Aleksandrom Vučićem, nosiocem izborne liste – „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“, koja je na aprilskim vanrednim parlamentarnim izborima osvojila većinu mandata u novom sazivu parlamenta. Kako je saopštila Pres služba predsednika, konsultacije će biti održane u 14 sati u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.
Prema Ustavu Srbije, kandidata za predsednika Vlade parlamentu predlaže predsednik, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista.
U parlament je posle vanrednih parlamentarnih izbora 24. aprila ušlo sedam lista – lista oko SNS, koja je osvojila 131 mandat, SPS-JS, SRS, Pokret „Dosta je bilo“, koalicija oko DS, koalicija Dveri-DS S, koalicija LDP-LSV-SDS i pet manjinskih lista.
Tako bi na Andrićev venac na razgovor sa šefom države u narednim danima trebalo da dođu i Ivica Dačić, Vojislav Šešelj, Saša Radulović, Bojan Pajtić, Sanda Rašković Ivić i Boško Obradović, Čedomir Jovanović, Boris Tadić, Nenad Čanak…
Prema Zakonu o predsedniku, šef države je dužan da Narodnoj skupštini predloži onog kandidata za predsednika Vlade koji može da obezbedi izbor Vlade.
Lista oko SNS-a ima većinu i da samostalno formira vladu, bez koalicionih partnera, ali je lider stranke Aleksandar Vučić već najavio da ć‡e SVM Ištvana Pastora sigurno biti partner.
Nakon obavljenih konsultacija, predsednik poverava mandat za sastav vlade kandidatu za predsednika vlade koji sa programom i sastavom vlade izlazi pred poslanike.
Očekuje se da novi saziv parlamenta bude konstituisan do 4. juna, budući da tad ističe zakonski rok, odnosno 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora.