VW Passat Variant

Pasat Varijant i A4 Avant su braća po Folksvagenu i mada dele mnogo komponenti, koncepcijski su ipak dva sasvim različita automobila.
Audi je zamišljen kao žustriji i skuplji, prvoklasni proizvod, pa je najjači dizel u ponudi V6 od 2967cc, dok je za narodni automobil, određen četvorocilindraš od 1968cc, jer je između ostalog i registracija jeftinija. Inženjeri iz Volfsburga su još jednom dokazali da su na samom vrhu. Pomoću 2 turbo-punjača dobili su rekordni maksimalni efektivni pritisak na čelo klipa od 31,9 bara i samo je BMW u istom rangu. Svi su daleko ispod u oblasti serijskih dizela.
Iz ugla korisnika, najbitnija informacija je da pokretač maksimalni obrtni moment od 500Nm isporučuje u oblasti od 1750-2500 obrtaja ili na režimima koji su najčešći u svakodnevnoj upotrebi. Teorijski i praktično jači motor u realnom svetu nije ni potreban, a to dokazuje i 240ks dostignutih na 4000 obrtaja. Audijev pokretač odaje 35ks i 100Nm više, ali do pre desetak godina i osmocilindraši su imali manji maksimalni obrtni moment.

Volkswagen Passat Variant. Volkswagen Press.

Volkswagen Passat Variant. Volkswagen Press.

Od 0-100 Pasat Varijant ubrzava za 6,3 sekunde, A4 je eksplozivniji za četiri desetinke. Maksimalna brzina iznosi 238km/čas i poražavajuće što ne dostiže 250, jer bi brat sa četiri prstena mogao i više, samo da nije limitatora.

Pasat je zbog skupih tehničkih rešenja daleko od narodnog vozila. Košta skoro 45000 evra i to bez dodatne opreme. Cenu su povećali pogon na četiri točka, sedmostepeni automatski menjač sa dvostrukim kvačilom i kvalitetni materijali.
Pored pokretača, razlika u odnosu na A4 Avant je i kod prednjeg vešanja. Pasat kao jeftiniji i niže pozicionirani model, ima Mekferson sistem i poprečno rame, dok je trenutno Audi jedinstven u svetu sa petostrukom vezom po svakom točku, a isto rešenje je Folksvagen primenio, ali samo kod zadnjeg vešanja.
Pasat je i veći, pa je i to uticalo na dinamičke karatkeristike. A4 Avant je obišao manji krug na pisti Hokenhajm za četiri sekunde brže i ravan je najboljima, dok je Folksvagen negde u sredini. Međutim, Pasat bolje apsorbuje udare neravnina jer je prvenstveno porodični auto i mora da zaštiti nežne članove familije od neprijatnosti koje donosi okolni svet. Adaptivni amortizeri su serijski ugrađeni. Prosečna potrošnja biće svakako viša od 10 litara, pošto snaga ne dolazi niotkuda.
Pasat je sa 4,767 metara duži za četiri centimetara od Avanta i ima prostraniji prtljažnik. Granice zapremine su 650 i 1780 litara i nadmašen je prvostepeni rođak za 145 odnosno za 270litara ili Pasat je neuporedivo prostraniji, praktično za jedan frižider ima više mesta u tovarnom delu. Od bitnih stavki doplaćuje se za metalik boju 600 evra, a pristup internetu košta 205 evra.
Pasat je vrhunski automobil i jedan je od najubedljiviijih u klasi. Ali, pomogli su i konkurenti, pre svih Pežo, pošto je 508 korak unazad u odnosu na 407 i estetski i tehnološki, a Reno se novim Talisamnom povukao koju stepenicu niže, pa je i Škoda sada previsoko. Ali, Pasat je prilično luksuzan i skup, a nije tako cenjen kao BMW i Mercedes, mada bespogovorno zaslužuje zvanje premijum proizvoda, što i kupci potvrđuju.

autor:
Nenad Vesić
autor emisije Nikad zadovoljan