Vek od iskrcavanja srpske vojske na Krf i Vido

 

krf

Obeležava se 100 godina od iskrcavanja srpske vojske na Jonska ostrva Krf i Vido. Centralnoj komemorativnoj svečanosti na grčkim ostrvima prisustvuje predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Nikolić je  rekao  da je bratstvo grčkog i srpskog naroda, skovano za večnost, zauvek utkano u naše biće, kao deo stradalne i junačke istorije Srbije.Srbija, poručio je, nikada neće zaboraviti da su se zajedno sa srpskim borcima na tom frontu borili i ginuli vojnici iz Francuske, Rusije, Engleske, irske, Škotske, Grčke, vojska Esad Paše, Kanade, Italije…

“Na Solunskom frontu poginulo je oko 21.000 srpskih vojnika, poginulo je oko 23.000 francuskih vojnika, poginulo je oko 3.000 britanskih vojnika, poginulo je oko 1.500 grčkih vojnika, poginulo je oko 3.500 italijanskih vojnika”, rekao je Nikolić.

Osim toga, dodao je da po ličnoj naredbi tadašnjeg cara Nikolaja u Solun na, kako su ga zvali, Makedonski ili Zaboravljeni front, stiglo 10.000 ruskih vojnika, najboljih pripadnika moskovskog vojnog okruga.

Gradonačelnik Krfa Kostas Nikoluzos rekao je da se nada da njegovi stanovnici više nikada neće morati da kao pre 100 godina dokazuju prijateljstvo Srbiji.

Danas naša otadžbina prolazi kroz težak period. Suočeni smo sa velikom ekonomskom krizom sa ozbiljnim ekonomskim i političkim posledicama po evropsko ali i globalno društvo. Borimo se za naše dostojanstvo i nezavisnost, suočeni sa nepomirljivim stavom lidera, koji nastoje da uguše stečena prava naroda i svaki glas otpora“, naveo je Nikoluzos.“Sećanjem na ovom svetu mestu odajemo čast onima koji su izgubili život za vreme boravka srpske vojske na Krfu u periodu od 1916. do 1918. i upućujemo snažnu poruku solidarnosti i humanizma celom svetu“, rekao je Nikoluzos.

TV K::CN