Renault Megane

Realnost u Evropskoj uniji su Reno Klio i Fiat Panda, koji su najprodavaniji automobili u svojim postojbinama, Francuskoj i Italiji. Golf jeste najprodavaniji automobil na Starom kontinentu, ali je jedino u Nemačkoj i narodni prosek.
U ostalim državama zajednice vozila te klase nisu tako lako dostupna.

Renault Megane 3Reno Megan 16 dci, sa nekim tipičnim paketom opreme košta oko 25000 evra ili jedan prosečan Francuz mora da otplaćuje kredit tri godine po važećim standardima o zaduživanju trećine zarade. Ako već nema neki drugi kredit, na primer dvadesetogodišnji za stan. A tu su i drugi troškovi, pa čak ni mesečna zarada od 3000 evra nije dovoljna ni za auto niže srednje klase, a kamoli za novi BMW ili Mercedes.
Reno se prilagodio eri štednje i motor ima radnu zapreminu od samo 1598cc i trenutno pokreće i najveće modele iz ponude uključujući i Espasa i Talismana. U verziji za Megana odaje sasvim dovoljnih 130ks na uobičajenih 4000 obrtaja, dok je maksimalni obrtni moment od 320Nm još ubedljiviji i dostignut je već na 1750obrtaja. Pre desetak godina benzinski motori od tri litra radne zapremina imali su podjednaki, ali na 1000 obrtaja iznad i smatrani su sportskim. Posledica je sasvim solidna elastičnost i od 80-120km/čas u petom stepenu prenosa, Megan stiže za 9,4 sekunde, ili hitriji je za dve desetinke od jednog BMW-a 116d, koji ima na raspolaganju samo 270Nm. U istoj disciplini, brži je tek 118d i to za dve desetinke.
Renault Megane 1Od 0-100km/ čas Megan ubrzava za 9,6 sekundi, i kasni za 1,4 sekunde u odnosu na BMW 118d, ali je i eksplozivniji za sedam desetinki od modela 116d. Maksimalna brzina iznosi 199km/čas i s obzirom na postojeća ograničenja, kamere i presretače, više je nego dovoljna. Poznata je priča o štedljivosti franckuskih vozila i prosečna potrošnja od 6,5 litara to i potvrđuje jer Megan nije lak i prazan ima 1358kg. Zaustavni put od 36,8 metara je jedan od dužih u klasi, a Golf ima kraći za 4 metra.
Ali mit o udubnosti je srušen, pošto i Sitroen odustaje od hidrauličnog vešanja. Pozadi je torziona osovina i osnovna verzija Golfa 16 TDI ima isto rešenje, razlog je niža cena, i zato je BMW-ova serija 1 i udobnija i pokretljivija. Zbog koncepta sve napred, raspodela mase je 65:35 i krivine savladava sporije za 5-9% od najpokretljivijih. Reno, Sitroen i Tojota nikada nisu važili za proizvođače agresivnih vozila.
Dužina vozila iznosi 4,359m, širina 1,814 i visina 1,438m ili širok je kao serija tri, pa je i prostran. Ekran osetljiv na dodir sa dijagonalom od 8,7 inča je opcija od 300 evra, ali završna obrada nije tako precizna ni fina kao kod Alfe Đulijete ili Golfa, a ni usklađenost nije na nekom nivou. Kao da su displej dizajneri uklapali naknadno, a ručica šestostepenog manulenog menjača je tradicionalno predugačka. Granice zapremine prtljažnika su 384 i 1247litara.
Reno Megan trebao bi da bude automobil, jednog prosečnog Francuza. Ali, nije, već je to znatno jeftiniji Reno Klio. Znači, ako neko vozi Megana, može da smatra sebe uspešnim. A to što neko znakom posebnosti smatra Mercedes, rezultat je najviših očekivanja. Verzija 16 tdci je onaj pravi izbor, ako su pogledi na svet racionalni.

autor:
Nenad Vesić
autor emisije Nikad zadovoljan