Mercedes C63 AMG

C63 AMG 01Mercedesovi kabrioleti jesu izuzetni, ali nadautomobili i nadljudi ne postoje. Ako neko reši problem hladne fuzije ili nađe lek protiv raka, može da smatra sebe posebnim. Novi C63 AMG kabriolet je brz i jak, ali to su i BMW M4 kabrio i Porše Karera, a na one iz Maranela nije nužno uvek podsećati. Zbog njih Nemci ionako nemaju miran san.
Da bi bili iznad konkurenata, Štutgartlije su ugradile motor sa osam cilindara. Radna zapremina je 3982cc, a dobijeno je 510ks u oblasti od 5500-6250 obrtaja, dok je maskimalni obrtni moment od 700Nm dostignut na 1750 obrtaja i tu vrednost zadržava do 4500 obrtaja. BMW-ov V8 iz modela 750i odaje 650Nm ili 50Nm manje, iako ima radnu zapreminu od 4395cc. Još pre 10 godina je rečeno da će u budućnosti najjači pokretači imati 4000 cc i Mercedes već najavljuje prestanak proizvodnje voluminoznijih V8 motora.
Ali motor ne čini jedan auto sportskim. Opet višak kilograma je usporio otmenog kabrioleta i iz mirovanja do 100km/čas stiže za 4,2sekunde, dok nova Alfa Đulija istu radnju obavi za 3,9sekundi ili eksplozivnija je za tri desetinke i pri tome ima motor od samo 2891cc. BMW M4 kabrio sporiji je za dve desetinke i verovatno je to jedino bitno Mercedesovim rukovodiocima.
Ali brži je C63 AMG samo na pravcu, dok u realnom svetu prepunom krivina, zavoja, brda i dolina, M4 stiče prednost zbog boljeg balansa i uspešnije podešenog vešanja. Povrh svega, razlike u udobnosti nema i čak beloplavi udare pojedinih neravnina uspešnije minimizira. Pored mase i automatski menjač je odigrao negativnu ulogu, jer za ovo doba ima samo sedam stepeni prenosa.
C63 AMG 02Pozadi je pridodat elektronski kontrolisani zatvarač diferencijala, dok slabije verzije imaju mehanički. Princip rada je isti, smanjuju se proklizavanja unutrašnjih točkova u krivinama i omogućavaju da se ranije ubrzava pri izlasku iz krivine. ESP je trostepeni, adaptivni amortizeri imaju takođe tri dobro poznata modusa, napred je četvorostruka, pozadi petostruka veza, ali nema aktivnog vešanja.
U opsegu od 60-160km/čas, kada vozač skloni nogu sa pedale gasa, aktivira se funckija krstarenja ili plovidbe. Automatski se odvaja kvačilo i samim tim motor od menjača, a elektronika redukuje broj obrtaja na nivo praznog hoda. Tako se smanjuju trenje i potrošnja.
Krov menja položaj automatski do brzine od 50km/čas, vazdušna kapa usmerava strujanja vazduha, da bi štitila glave putnike, a vazdušni šal ubacuje topli vazduh u predelu vrata. Automatski klima uređaj i nezgrapni centralni displej su standard. Zapremina prtljažnika je 355 litara, dok krov kada se spusti oduzme 95 litara i tada je na raspolaganju 260 litara za odlaganje prtljaga.
C63 AMG 03Nekima je C63 kabrio isuviše nežan i nije za mačo tipove. Drugi baš to i cene, uglađenost i jasnu distancu od farmerki i kožnih jakni sa nitnama. Uz ovakve automobile idu samo najfiniji i najskuplji materijali. Sa tehničke i upotrebne strane je odličan automobil, ali nije najbolji. Ako nešto košta 100000 evra, moralo bi da traje doživotno.

autor:
Nenad Vesić
autor emisije Nikad zadovoljan