Dominacija takmičara iz Kenije

Mesto: Beograd Datum: 16.04.2016 Dogadjaj: SPORT - ulazak u cilj pobednika 29. Beogradskog maratona Licnosti:

Atletičari iz Kenije dominirali su na 29. Beogradskom maratonu. Trijumf u konkurenciji muškaraca odneo je Abel Kibet Rop koji je trku završio za dva sata i 24 minuta. Drugo mesto na pobednikom postolju zauzeo je njegov sunarodnik Kipruto Kibire Mozes sa četiri minuta i 50 sekundi zaostatka. U pobedničkoj trojci se pored dugoprugaša iz Afrike našao i jedan Evropljanin, Hagi Tamaš iz Mađarske. Kenijska atletičarka Stela Barsosio pobedila je u konkurenciji dama. Ona je do prvog mesta stigla rezultatom dva sata, 43 minuta i 41 sekund. Druga kroz cilj prošla je njena sunarodnica Helen Kimutai, dok je treći stepenik na pobedničkom postolju zauzela Amerikanka Tanja Ivandić. Medalja je izmakla našoj Nori Trkulji koja je zauzele četvo mesto. Ipak, Srbija se proslavila u polumaratonu jer je trijumf odneo Darko Živanović i to je bila njegova treća pobeda u prestonici Srbije.
Drugi je bio Srđan Samardžić, dok je treći kroz cilj prošao prošlogodišnji pobednik polumaratona Velimir Bojović.
U ženskom polumaratonu slavila je Slađana Perunović, Crnogorka je trku završila za sat, 21 minut i 38 sekundi, čak četiri minuta ispred Nevene Jovanović, odnosno sedam minuta ispred Natalije Ćulafić na trećoj poziciji.

Ovogodišnja trka u srpskoj prestonici po mnogo čemu je rekordna – pošto je učešće uzelo rekordnih 5.800 trkača iz 60. različitih zemalja.
Takođe, u tradicionalnoj ‘Trci zadovoljstva’ učestvovalo je oko 20.000 ljudi. Promoter ovogodišnjeg maratona bio legendarni Kubanac Havijer Sotomajor, svetski rekorder u skoku u vis.