Dani Beograda od 16. do 30. aprila

Mali i Vesic Dani BeogradaBeograd će svoj praznik, „Dane Beograda“, obeležiti brojnim kulturnim događajima na nekoliko lokacija, od 16. do 30. aprila. Ovaj praznik slave svi Beograđani, ali i svi oni koji vole Beograd, rekao je Siniša Mali, gradonačelnik Beograda. Grdaski menadžer, Goran Vesić, istakao je da je ovogodišnji program verovatno najbolji od kada grad slavi svoje dane.
Šesnaestog aprila 878. godine prvi put se pominje ime grada Beograda u pismu pape Jovana VIII, a 19. aprila 1867. godine knez Mihajlo Obrenović dobio je ključeve Beograda od Turaka. Na ova dva važna istorijska datuma i počiva manifestacija „Dani Beograda“.
„Mi smo za ovu godinu pripremili preko 40 manifestacija da obeležimo ovaj veoma važan datum za nas. Želimo naše sugrađane i goste da upoznamo sa istorijom i kulturom našeg grada. Mislim da je to pravi način za promociju našeg grada i za razvoj turizma“, rekao je Siniša Mali.
Tokom Dana Beograda planiran je niz manifestacija na najprometnijim i najposećenijim delovima grada, kao što je Cvetni trg, koji je postao omiljeno mesto okupljanja beograđana.
„Zatim knez Mihailova ulica, Kalemegdanska tvrđava. U holu Starog dvora imaćemo veliku izložbu „Naše blago“, gde će biti izloženo nekoliko umetničkih dela koje naši sugrađani nemaju priliku toliko često da vide. Ove godine ćemo primiti i matematičare, ali i sve druge đake i studente koji su ostvarili zapažene rezultate. Ovo je i praznik kada našoj deci moramo da kažemo jedno veliko „hvala“, jer su oni budućnost našeg grada“, rekao je Mali.
Karakteristika ovog programa je da su prvi put aktivirana neka nova mesta za kulturna dešavanja, rekao je gradski menadžer, Goran vesić.
„Ponosimo se da smo posle dvadeset godina obnolvili „Dečije beogradsko proleće“, koje je bilo simbol grada. Program će biti produžen do 30. aprila, kada ćemo uključiti i Svetski dan džeza“, dodao je Vesić
Po prvi put u okviru Dana Beograda biće organizovan događaj na Savskoj promenadi, koja postaje jedan od simbola grada, zahvaljujući projektu „Beograd na vodi“, istakao je Siniša Mali, gradonačelnik Beograda. Gradski menadžer, Goran Vesić, je dodao da ceo program na neki način oslikava beogradsku kulturnu scenu.