DOSTUPNA VAKCINA PROTIV HPV

Vakcina HPV. jpgVakcina protiv humanog papiloma virusa dostupna je od danas u Srbiji, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i podsetio da je u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđena preporučena imunizacija
protiv oboljenja izazvanih HPV.

Humani papiloma virus je odgovoran za gotovo sve slučajeve raka grlića materice. Prema podacima Registra za rak, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, svake godine se u proseku registruju 1244 novoobolele žene od raka grlića materice.

Svake godine u proseku 482 žene izgube život od ove vrste raka. Na osnovu procena Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) i Evropske mreže registara za rak (ENCR), Srbija se i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja od raka grlića materice.

Od danas vakcina protiv humanog papiloma virusa dostupna je
u okruzima i opštinama u Srbiji koje su imale visok odziv na organizovani skrining na rak grlića materice i u okruzima u
kojima je zabeležena visoka stopa oboljevanja od bolesti izazvanih humanim papiloma virusom.

Organizovani programi vakcinacije protiv humanog papiloma
virusa sprovode se od 2008. godine u 19 zemalja Evropske unije, dok je u preostalim zemljama članicama taj postupak u toku.