Evo zašto je TV Kopernikus skinuta iz ponude SBB-a

SBB (Serbia Broadband) je po vlasništvu američka kompanija (vlasnik KKR Kohlberg Kravis Roberts), a po delovanju, posle Telekoma Srbija, najmoćnija telekomunikaciona kompanija u Srbiji.
Telekomunikacioni magnat SBB je, preko United Group (SBB/Telamach),  povezan sa najmoćnijom medijskom kućom na Balkanu United Media (Sport klub 1,2,3,4 , Cinemania, Ultra, Mini Ultra, Lov i ribolov, N1 i Grand narodna tv, kao i CAS Media, najveća agencija za prodaju oglasnog prostora na kablovskim i satelitskim kanalima).
TV K::CN (Kopernikus Cable Network) je privatno domaće Deoničarsko društvo za radio i tv aktivnosti, sa potpuno transparentnim vlasništvom koje zapošljava više od 100 radnika, bez ikakve pomoći države Srbije ili stranih država i fondova. Program televizije Kopernikus (sva tri kanala TV K::CN1, K::CN2 music i K::CN3 svet plus) deset godina su gledaoci u zemlji mogli da prate i preko SBB kabovskog operatora.
Tako je bilo do 19. januara 2015.g. kada je u analognoj ponudi SBB-a, TV K::CN1 zamenjen šumom. Do dana kada neki novopostavljeni i nedovoljno iskusni menadžeri, trenutno zaštićeni od velikih, ubeđeni u svoju moć i zarad prikrivanja svojih promašenih investicija u TV N1 i Grand narodnu tv, nisu kaznili Kopernikus za neprihvatanje finansijske ucene od 20.000 eu mesečno ili 220.000 eu, unapred za godinu dana.
Ovim potezom napadnut je poslednji medij koji nije ni vladin ni nevladin, koga nije plaćala niti plaća nijedna vlast, tajkuni, strane države i fondovi. Neprihvatljivo je da SBB, pravdajući isključivanja iz ponude ekonomskim ili tehničkim razlozima, postaje usko grlo i ograničavajući faktor u odnosu na pravo građana na širok i raznovrstan izbor medijskih sadržaja, a posebno u odnosu na njihovo pravo da putem lokalnih medija budu informisani o stvarima od regionalnog i lokalnog značaja.
Strane investicije u telekomunikacije i domaće medije treba da šire demokratiju u Srbiji, nude mogućnost izbora u informisanju, spreče jednostranost i jednoumlje, a ovo sto  je uradio SBB pod patronatom KKR-a nije širenje demokratije, već uterivanje straha. Zato su rešili da postave ucenom finansijski nemoguće uslove samo Kopernikusu, jer znaju da nije slaba kompanija i da im može biti ozbiljna konkurencija kao nezavisna i slobodna kompanija. SBB, pritom, i dalje reemituje televizije koje nemaju sopstvenu produkciju i sa nekoliko zaposlenih iz računara emituju male oglase, kajrone i spotove.
Hteli su da Kopernikus saseku u korenu, da ne štrči i da ne ukazuje na strah i pritiske koji prekrivaju medijsko nebo Srbije. Isekli su samo jednu granu, ali su stablo i koren ostali, niču mladice i to vrlo brzo. Borimo se i uspećemo da ne otpustimo nijednog od više od 100 zaposlenih na televiziji Kopernikus.
Ističemo činjenicu da je televizija Kopernikus jedina televizija koja nema etarsku nacionalnu frekvencu, a gost te, po mišljenju SBB-a, nebitne televizije bio je premijer Aleksandar Vučić. Nastavili smo kao da se ništa nije desilo i samo u nekoliko dana, nakon seče SBB-a, gosti televizije Kopernikus bili su Zoran Babić, Nino Brajović, Milovan Drecun, Goran Vesić, rektor Univerziteta u Nišu Dragan Antić, Komesar za izbegla i raseljena lica,  direktor Nacionalne agencije za razvoj, pomoćnik ministra za infrastrukturu, predstavnici Ministarstva odbrane, eminentni stručnjaci koji su govorili o dnevno aktuelnim temama. SBB seča nije ugasila slobodnu reč na televiziji Kopernikus, pa su zato kao i do sada, pisani i elektronski mediji citirali izjave gostiju televizije Kopernikus.
Ustali smo, podigli glas protiv uterivanja straha i  američkog modela demokratije koji želi  da, putem KKR-a i SBB-a, ovako pomogne „nezavisno“ novinarstvo u Srbiji.
Samo nas je SBB privremeno izbacio iz svoje analogne ponude, uskratio pravo najsiromašnijem  sloju stanovništva da ima svoju SRPSKU TELEVIZIJU.
Kopernikus TV možete gledati putem  IP Open tv Telekoma Srbija, a možete je naći i u ponudi ostalih srpskih kablovskih i IP operatora, pa i u SBB digitalnom D3 paketu.   Emitujemo se i putem satelita za Srbiju,  Evropu, Ameriku i Australiju. Naravno i preko interneta, uživo na sajtu www.tvkcn.net i preko OTT internet Tv operatora.
Uz pravi, demokratski pritisak, u skladu sa statusom i značajem Kopernikusa, popustiće i SBB, u interesu tog najsiromašnijeg sloja stanovništva u Srbiji. A mi, u međuvremenu, radimo više i kvalitetnije! Radom se borimo protiv pritisaka i ucena.